[Swedish] - Fjäriln vingad syns på Haga: Klassiska Dikter

[Swedish] - Fjäriln vingad syns på Haga: Klassiska Dikter

Written by:
Carl Michael Bellman
Narrated by:
Klassiska Dikter
A free trial credit cannot be used on this title

Unabridged Audiobook

Ratings
Book
Narrator
Release Date
July 2023
Duration
0 hours 2 minutes
Summary
FJÄRILN VINGAD SYNS PÅ HAGA (SÅNG N:O 64) | CARL MICHAEL BELLMAN

Fjäriln vingad syns på Haga är en av de mest kända och älskade dikterna av den svenska författaren och visdiktaren Carl Michael Bellman. Dikten publicerades första gången 1790 och är en del av Bellmans sångsamling 'Fredmans epistlar'.

'Fjäriln vingad syns på Haga' är en så kallad 'epistel', vilket är en diktform där Bellman gestaltar olika karaktärer och deras liv och öden. I dikten möter vi Fredman, en fiktiv karaktär baserad på Bellman själv. Fredman är en bohemisk figur och förtjusande underhållare som ofta dricker och sjunger om livets glädje och sorger.

I 'Fjäriln vingad syns på Haga' möter vi Fredman när han befinner sig på Haga, en kunglig park i Stockholm. Dikten skildrar Fredmans betraktelser av naturen och människorna han möter där. Han begrundar förgänglighetens tema och använder fjärilen som en metafor för människolivets kortvarighet och skörhet.

-

Om författaren: Carl Michael Bellman föddes 1740 och levde till 1795. Han var verksam som författare och musiker under den gustavianska eran i Sverige, en period präglad av kulturell blomstring och intellektuell förändring. Bellman anses vara en av Sveriges främsta visdiktare och hans verk är kända för sin lekfullhet, humor och djup. Han skrev visor om både vardagliga ämnen och större existentiella frågor.
Browse By Category
1 book added to cart
Subtotal
$2.63
View Cart